Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Mesin Basuh baruku...
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Mesin Basuh baruku



< Previous
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Sunday, 17-May-2009 17:14
DONUT
Kali ini bila buat donut baru teringat nak ambil gambar. Selalu buat donut nie..tapi tak pernah upload pasal lupa ambil gambar. Kalau masak dah goreng terus ngap...itulah pasal FP ku ini takda gambar donut. Macam -macam resepi donut ni yang ada..cuma rasa dia yang berbeza...hari tu dlm wanita hari ini ada npk cef Liza buat donut ...tapi klu nak resepi kena call....siap jual tepung donut lagi.....sedap, lembut dan gebu nampak donut dia tu. Cuba call tak dapat pun.....

Anyway lihatlah donut ini.....






DONUT

Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast) - kalau guna yis kering segera sebyk 6 g saja tapi best yis basah
125 ml susu segar suam
25 g mentega } dicairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1-2 sudu besar gula castor
minyak utk menggoreng
gula castor secukupnya utk taburan

Cara membuat:

Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.
Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati
Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn cling film selama 1 jam
Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis

Pergi Jaya Jusco..Bukit tinggi ...Izzati nak jalan.......



Sebenarnya 16hb May 2009 ..hari Sabtu nie.....salah taip 17.

Mesin basuh baju yang sekian lama ku gunakan tiba-tiba buat hal.....rosak......
Aduhai susahnya...nak basuh kain...ada 2 kali aku berulang bawak baju kotor terutamanya seluar jeans tu gi tumpang basuh dan kering rumah kakakku Ana....

Lepas tu tak boleh jadi nie...so husband bawak gi kedai cari mesin basuh baru......kali ini kalau beri peluang memang nak beli yang lebih besar sikit dari dulu...so pilihlah yang beratnya 10 kg. Bila bawak balik rumah rasa tersangatlah besar pulak compare dgn yang dulu...dah menyempitkan ruang dapur........sepatutnya pilih yang 8 kg pun ok..tapi tak kesahlah basuh cadar lagi senang......

Usia mesin basuh yang rosak tu sama dgn umur anak sulungku. Ingat lagi dah ada baby jadi terus beli mesin basuh........(hampir 19 tahun) Berbaloilah kalu kena ganti pun kan.
Harga mesin ini dah mintak kurang pun pergi survey 3 kedai. Last sekali dapat harga RM1250.00 dan dihadiahkan sehelai comforter yg lembut bernilai RM50.00. Kopak
lagi duit husband aku....nak buat macammana ini keperluan......kenalah beli jugak....

Barulah rasa selesa kalau tidak...seksanya bila nak basuh baju ..fikir nak basuh dengan tangan ke atau angkut gi rumah kakak......tak larat nak perahlah.....

So mesin yang rosak tu tak tahulah boleh repair ke tidak....biarlah dulu ....siap2 terbiar ajelah.....





(Edit on 9th June 2009)

© Pidgin Technologies Ltd. 2016