Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Tuna Roll
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Tuna Roll



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Wednesday, 21-Jan-2009 10:48
Klg Sentral ,Tesco Meru, Kuih Koci Labu,Tuna Roll & Dadih
Bertemu lagi dikesempatan ini...lamanya tak update nanti bersawang pula ya. Entahlah sejak kebelakangan ini kita tidur awal dan sukalah pulak menonton TV..adalah satu dua rancangan dan cerita bersiri yg kita ikuti. So itulah pasal tak berapa ada banyak masa untuk edit dan update FP ini....bercampur dengan vitamin M (Malas) yang menyerap....tu..nampak gaya kenalah tambah vitamin "R" banyak2 sikit.

Oklah tengah rajin nie ...Apa nak cerita ya.....oh ya....baru ingat.......


1) Hari tu..hari Sabtu tak ingat tarikhnya....kita pergilah kat bus station (Klang Sentral) dekat Meru yang baru tu untuk beli tiket bas Izzati yang akan bercuti seminggu (23-31hb January ini) Pertama kali jejak kaki kat situ...tempatnya OK dan luas cuma tak berapa sibuk lagi..byk lagi kedai2 yang diatas belum dibuka. Kita beli tiket Klang ke Sg.Petani (dapat pada 31/1/2009 -10.30 pagi) Ruginya masa kat sini lupa pulak nak ambil gambar.......takpa nanti bila ada peluang kita akan ambil gambar kat Klang Sentral ini.

Untuk sementara lihatlah gambar ini dulu.......
Ini gambar belas ikhsan dari FP Nurul (Fafau) .. kebetulan tadi gie merayau jgk kat rumah Nurul ...tgk ada gambar Klang Sentral yang penuh Kontroversi tu...kita pun
tempek kat sini.....(Edit balik)..harap Nurul tak kesah ya...(aduhai kena saman nie nanti klu Nurul kata dia tak izinkan....tapi nak tunggu Nurul kata yes or No....lambat sgt ) Anyway kak Yatie ucapkan ribuan terima kasih untuk gambar ini ya....





2) On the way balik nampak Tesco Meru yang dah dibuka tu..so kita singgahlah jalan2 saja nak tengok..tapi siapa sangka masa kat dlm tu kita nampak seorang perempuan nie..muka dia macam familiar so kita senyum kat dia ..dia pun senyum lepas tu kita buat haluan kita....tak lama masa kat tempat sayur dan buah kita terserempak lagi....masa ini dia pun tunjuk jari dan kita pun tunjuk jari kat dia..eh mcm kenal..ini Mahani ya...dia pulak kata ini Yatie ya......kehendak tuhan....rupanya kawan sekelas di Tingkatan 6 STAR dulu.
Lamanya tak jumpa hampir 20 tahun lebih..masih blh cam lagi...Size memasing dah berubah - makin lebar..(Mahani nie orang Meru setahu kita patutlah blh jumpa kat situ) Dia rupanya jadi guru di sekolah swasta. Sempat berbual dan tanyakan kawan2 yang lain...



Lepas beli barang lebih kurang sikit on the way nak keluar nampak Dunkin Donut..so singgah situ nak belikan Zakwan Donut...beli lima free satu.



Sekarang jom layan gambar kuih Koci Labu, Tuna Roll dan Dadih Strawberry yang kita buat....

1) Kuih Koci Labu Kuning (Pumpkin)





KUIH KOCI PUMPKIN (Sumber : Kuali)

• 250g pumpkin
• 250g glutinous rice flour
• 100ml thin coconut milk (from 1/2 a grated coconut)
• 1/2 tsp salt (add to coconut milk)
• 20 pieces of 18cm x 14cm pieces of cut out banana leaf
• 20 pieces of 14cm x 1.5cm pieces of cut up strips of banana leaf

Filling:
• 50g castor sugar
• 75g palm sugar (gula melaka)
• 75ml water
• 2 pandan leaves
• 100g white grated coconut
• 50g toasted groundnuts, skinned and coarsely pounded
Method
Cut pumpkin into cubes, steam until cooked and mash while still hot. Sift in glutinous rice flour and mix. Add in coconut milk gradually and mix into a soft and smooth dough. Set aside.

To prepare the filling: Bring the water, sugar, palm sugar and pandan leaf to a boil to dissolve the sugar. Strain.

Add in grated coconut and cook over medium low heat until mixture turns dry. Add in groundnuts and mix. ( Just ignore this groundnuts also ok)

Take a piece of cut-out banana leaf. Brush lightly with oil. Take a small portion of dough and spread it out in the centre of the banana leaf. Place a teaspoon of filling. Add another small portion of dough. Wrap up.
Place the kuih koci in a steamer and steam for 15-20 minutes. Remove and serve the kuih hot or chill before serving

Cubalah buat rasanya sungguh enak...

2) Ini dia Tuna Roll - Senang dan cepat disediakan untuk sarapan or minum petang.
-Tengok gambar dah tahu macam mana nak membuatnya....takyah resepi...just look at my photo..I'm sure everybody know how to do it.

So bila vitamin "M" dtg blhlah sediakan ini ya....





3) Baru-baru ini rasa panas semacam so nak sejukkan tekak kita buah Dadih Strawverry ini. Senang je pakai Dadih segera....letak susu cair Ideal Milk dan gula je.
Yang lain ikut arahan kat bungkusan tu.





Oklah setakat ini dulu untuk entry kali ini hingga bertemu lagi..salam buat semua yang mengunjungi dan jenguk disini.....

Disini juga ku ambil kesempatan utk ucapkan terima kasih buat anak buahku Za dan kawanku Jam yang sering call dan tanya bila nak update Fp nie bila lama Fotopages ini tak diupdatekan olehku....... (Betullah Melayu mudah lupa...begitu juga diriku)









© Pidgin Technologies Ltd. 2016