Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Fish ball(Bebola ikan)
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Fish ball Bebola



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Wednesday, 12-Nov-2008 00:08
BUAT BEBOLA IKAN,SUP DAN AYAM BAKAR SIMPLE.
Di entry ini kita nak ucapkan ribuan terima kasih pada Zai -Dapur impian yang sudi sharekan award yang dia dapat ini dengan kita.



(Tgk wording kat award tu....rasanya kita tak layak lagi.......)

Ini masakan yang kita masak pada minggu lepas tak salah pada hari Rabu dan Jumaat
lepas baru sekarang boleh update.

Orang Trengganu panggil fish ball nie "calong" tak salah kita. Hari tu kita buatlah 'Calong " ini dah siap kita masak buat sup aje..simple..apa yang adalah ketika itu. Daun sup dan bawang pun takda....hemtam aje buat.....jadilah jugak sup tu...

Hari Jumaat lepas anak kita Zakwan nak makan ayam bakar ..dia sound dah lama mak tak panggang ayam untuk dia. Demi memenuhi selera anakku itu maka pilihan ayam bakar yang mudah dan senang ajelah dibuat. Kemudian buat mashed potatoes dan coleslaw.Semuanya senang dan simple....janji sedap kat tekak......lagi Zakwan dan Ira memang gemar makan ayam bakar nie. Kat rumah memang selalu buat ayam bakar nie. Kalau nak senang tak payah beli ayam seekor....beli aje dada ayam dalam 7 atau 10 keping kemudian bakar lagi senang. Kebetulan tak plan ,ayam memang hubby dah beli seekor gitu pagi tu so kita buat ajelah.

Jom layan gambar fishball (Calong), sup dan ayam bakar ini.....





Resepi Fish Ball (Bebola Ikan)

300 gm isi ikan tenggiri (Kita guna ikan kembung aje)
3/4 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
2 sudu kecil tepung jagung
1 susu kecil tepung kanji/ubi atau sagu
50ml air dari peti sejuk.

(Note: Boleh letak 1/4 sudu kecil soda bikarbonate - jadi lebih ringan dan lembut)

Caranya:
Masukkan dalam mesin kisar (Food processor) isi ikan,lada sulah dan garam mesin
hingga lumat.
Kemudian masukkan tepung jagung dan tepung ubi, serbuk perasa klu suka dan
msin lagi hingga sebati dan kenyal.
Bulat-bulatkan dengan menggunakan sudu kecil.JIka ingin guna tangan..celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu dan ambil secubit tadi bulat2kanlan hingga habis.
Kemudian didihkan air dan masukkan fish ball tu kemudian rebus hingga dia tumbul dipermukaan bolehlah diangkat.

Dah siap bolehlah masak apa-apa yang disukai nak goreng ke apa ke tapi kita buat sup aje macam nie.....





Ini dia gambar ayam bakar simple tu....




Resepinya

[b]Ayam Bakar Simple.

Beberapa keping dada ayam (apa-apa pun bolehlah)
Lada Sulah
Garam.

Caranya:
Kepingan dada ayam atau ayam itu di ketuk dahulu agar nipis sikit dan jadi leper.
Kita ketuk aje dgn anak lesung batu tindih dgn plastik...dah.
Lepas tu gaulkan lada sulah dan garam secukupnya.
Perapkan lebih kurang 1 jam.
Lepas tu bakarlah ayam ini atas kuali pembakar...siap.

Kita makan dengan sauce lada hitam yang dalam botol tu biasa kita beli Life punya.hari tu hubby beli cap Puteri...tak berapa sedap...kena modified sikit. Tapi Kalau beli " Life
brand Maggi tu tak yah modified pun cuma panaskan dlam periuk aje...kalau suka letak sauce tomato sikit dah siap. Terus tuang atas ayam tu......



Mashed Potatoes (Kentang Lecek)

5 ketul ubi kentang.
satu sudu kecil lada sulah
2 sudu besar butter. (boleh ganti dgn Mayonis klu suka)
sedikit garam.

Caranya:
1.Kupas kulit kentang, bersihkan dan potong 4.
2.Masukkan dalam periuk dan rebus hingga empuk.
3.Buangkan air dlm periuk tu dan letakkan sekejap atas dapuir biar isi kentang kering sikit.
4.Lenyekkan atau lecek kentang tu hingga sebati tidak berbiji.
5.Masukkan garam,lada sulah dan butter...gaul sebati..siap boleh hidang dengan kuahnya.

Untuk sauce kentang tu.
2 ketul kiub ayam maggi atau knorr
1 sudu keci tepung jagung
Serbuk lada hitam atau kada sulah agak2lah.
Air secukupnya.
2 ulas bawang putih. (kisar) kita cincang halus aje.

Caranya:
Tumis bawang putih dgn minyak yg sedikit.
Masukkan air didihkan ,kemudian masukkan kiub ayam tu, kacau rata masukkan serbuk lada hitam atau lada sulah.
Akhir sekali masukkan tepung jagung. Kacau rata.





Nanti sambung lagi.....husband ajak keluar kejap....nak siap nie....jumpa lagi.....








© Pidgin Technologies Ltd. 2016