Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Kek Tunang.
Mail this Foto to a friend
Search BoardTracker for..
Kek Tunang



Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Tuesday, 4-Nov-2008 01:48
Kek Hantaran Tunang Dan Birthday
Apa khabar semua? Permulaan bulan ini kita agak sibuk. Pada hari Ahad lepas 2/11/2008 mendapat tempahan untuk buat kek Tunang untuk adik Jam. Kek Birthday untuk anak perempuan Aziah, Nadhrah dan juga tempahan kuih lompang dan Apam. Oh ya Brownies juga ditempah oleh Tila..semuanya nak hari Ahad. Alhamdullilah kita dapat siapkan semuanya walaupun sibuk..lagi pun nak uji kemampuan..larat tak...rupanya boleh buat tapi kena atur masa......

Kita memang minat decor mendecor kek nie.......dan yang paling seronok dan gembira ialah kita dah boleh buat bunga ros. Dulu buat selalu tak jadi lembik aje....rupanya icing border dgn bunga tak sama...itulah pasal tak jadi..surf punya surf kat internet dapat resepi stiff consistency untuk buat bunga rose. So kita buat dan apply atas kek tunang adik Jam nie..akhirnya dengan resepi nie kita berjaya buat bunga ros yang nampak terletak tak jatuh. Temanya purple nak ada baskeweave ......yg lain2 suka hatilah buatnya.....itu permintaan. So sesuailah buat bunga rose bila tepi basketweave....tapi sedihnya bab menulis atas kek nie lemah sikit..tak pandai....buruk rupa tulisanku ini...nanti nak belajar buat tulisan cantik sikit.....

Inilah rupanya kek decor pertama kita yang ada bunga rose......
Macam mana pls comment ? Kalau sudi.....









Kek decor nie kita buat kek chocolate dan belah dia letak cream chocolate dan topping chocolate atasnya.

Ini dia resepinya lain sikit tapi memang memang moist dan sedap...kata orang yang dah makanlah masa buat dulu-dulu...........resepi nie pemberian Kak Min ..adik ipar kakakku Ana..dah lama tak buat.....so masa belek resepi lama baru teringat..kek resepi ini pernah buat masa kerja dulu ..ramai kata sedap....so sesiapa yang suka silalah cuba ..cuma leceh sikit membuatnya..tulah bercinta bila nak buat nie.....tapi sedap punya pasal kita buatlah jugak.

Chocolate Cake (Soft & Moist)

8oz (250gm) Butter (Margarine pun Boleh)
8oz(250gm) Gula Castor
6oz Self Raising Flour
4 biji telur Size A (klu saiz B – 5 biji)
(Asingkan Kuning dgn Putih) Putih pukul hingga kembang dan ringan.
2oz Serbuk koko – (ayak dulu)
1 sudu besar susu pekat manis
½ mangkuk air (about 100ml)

Prosesnya:

1)Tapis serbuk koko dan masak secara double-boil
Bersama susu pekat dan ½ mangkuk air.
2)Pukul butter dan gula sampai kembang,
Masukkan adunan koko tadi,telur kuning
Dan kacau sampai rata. Masukkan tepung
Gandum, pukul sampai rata.
3)Kemudian masukkan putih telur yang
dipukul dalam adunan, kaup balikkan
hingga selesai.
4)Tuang dlm acuan bulat saiz 8” kemudian
bakar dengan dlm oven suhu 160’c sehingga masak.
50-60 minit lebih kurang.

Topping Chocolate:

250gm cooking coklat
1 sudu besar butter
1/2 cawan whipping cream

Caranya:
1.Cairkan cooking coklat secara double-boil
2.Angkat dari air panas dan masukkan butter 1/2 cawan whipping cream. Kacau hingga sebati.
3.Tuangkan atas kek dan hiaslah.

Ini pula kuih Lompang dan Apam Eno ....



Ini pula kek Birthday untuk Nadhrah yang dah siap decor.......
Budak perempuan mesti suka warna pink...akhirnya inilah rupa kek yang dapat kita decorkan.







(Note: dapat feedback....Nadhrah sungguh gembira bila tenguk kek itu - lega rasanya)

Oh ya dek kerana sibuk buat kuih dan decorkan kek terlupa nak ambil gambar brownies yang Tila order..Kali ini kita buat Brownies ambil dari FP Madiha......psl npk very yummy...namanya pun dah mengancam. ini dia resepi itu..tapi gambarnya takda..pakai gambar brownies yg buat dululah....thnks Madiha..



CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

Bahan:
250 g butter - potong kecik
400 g coklat masakan - potong kecik
6 biji telur
340 g brown sugar
2 s/k esen vanilla
20 g chocolate emulco (anggaran 1 sudu besar)
80 g tepung gandum (ayak bersama coco powder)
60 g cocoa powder
140g kacang walnut/pecan/ macadamia (optional)-toastkan ( kita guna walnut )

Cara:
1) Panaskan oven suhu 160C. Sediakan dan alas tray 11X11. (Madiha guna tray shortbread 12" x 12")
2) Double boil butter dan chocolate hingga cair, ketepikan biar suam sikit.
3) Masukkan telur, gula, esen vanila dan chocolate emulco dalam satu mangkuk yg lain, guna hand whisk , kacau hingga gula cair.
4) Tuang butter dan coklat cair tadi kedalam mangkuk adunan telur tadi dan gaul rata.
5) Masukkan tepung & coco yg diayak sikit demi sikit dan gaul rata. Jangan gaul terlalu lama.
6) Tuang dalam tray dan bakar 160C/50 minit-1jam (bergantung pd oven).
7) Bila masak, biarkan dalam tray hingga sejuk. Lebih sedap kalau disimpan semalaman. Sedap dimakan sama ada begitu shj atau bubuh ganache atau dgn icecream atau dgn sos kastad. (Letak topping coklat aje)

Coklat Topping (ini yg kita buat buat)
Bahan2
250 g coklat masakan
1sudu besar butter
1/2 cawan whipping cream

Cara
1.Cairkan cooking coklat secara double-boil
2.Angkat dari air panans dan masukkan butter 1/2 cawan whipping cream. Kacau hingga sebati.
3.Tuangkan atas brownies dan taburkan chocolate rice dan manik warna warni.

Terima kasih pada kawan-kawan terutama Jam dan Tila yg sentiasa menyokong dan sesiapa yang sudi menempah dan order tu....
Apa yang yang terkurang harap maafkan........

Cukup sampai disini nanti jumpa lagi...









© Pidgin Technologies Ltd. 2016